Блог секцията на фирма Дакс

3 начина да мотивирате служителите си, освен финансовия бонус

3 начина да мотивирате служителите си

Колкото и един човек да обича работата си, когато я върши в продължение на години, ентусиазмът му спада.

Колкото и един човек да обича работата си, когато я върши в продължение на години, ентусиазмът му спада и има нужда от външен стимул и подкрепа, за да продължи да е добър специалист.

Мотивацията често спада и когато човек не се чувства достатъчно оценен в екипа и фирмата, за която работи. В днешните предизиквателни времена несигурността за утрешния ден още повече засилва демотивацията и това нанася вреди на целия работен процес.

Какво би подобрило мотивацията на един служител? Може би бонус? Всъщност не. Повишаването на заплатата или получаването на бонус има само временен ефект върху мотивацията и работоспоността. И този феномен е изследван още през 1993 г., научаваме от Harvard Business Review.

Кои са тогава устойчивите начини да мотивирате служителите си, без да раздавате финансови стимули?

Ето 3 идеи:

1️⃣ Благодаря и браво!

Никога не приемайте за даденост усилията, които служителите ви полагат за изпълнение на служебните задължения. Дори ако става дума за рутинни задачи, е добре всеки да бъде поощряван с добра дума в подходящ момент.

Такива са например срещите на тримесечие, в които, освен плановете и новите цели, е добре да се отбелязват и успехите на екипите.

Всъщност, едно “благодаря ти за добрата работа” като отговор на доклад, изпратен по имейл, също ще свърши чудесна работа.

А ако се налага да критикувате, никога не го правете на всеослушание, а само насаме. Така ще запазите достойнството на служителя.

2️⃣ Подаръци

За разлика от бонусите, подаръците винаги са по-лични и трогват. Създайте такава организация, че всеки ваш служител да получава подарък от фирмата по случай рождения си ден.

Най-добре е да е аксесоар, който той може да ползва в ежедневието си и който ще му напомня, че компанията му държи на него и го почита, точно както правят и приятелите му.

В Дакс сме изработили за много клиенти, които държат на служителите си, калъфи за документи, папки и портмонета от естествена кожа с логото на фирмата. Това са възложители, които знаят и ценят силата на малкия жест. Те поддържат фирмено брандирани продукти целогодишно, за да имат винаги под ръка при необходимост – подписване успешен договор, награждаване на юбиляр, рождени дни и др.

С удоволствие научаваме от нашите клиенти, че подаръкът се е приел с радост и се използва ежедневно. Всяко отваряне на портмонето или портфейла, на калъфчето за документи напомня знака и името на фирмата, от която е подарен, подсъзнателно  извиква в притежателя усмивка и положителен спомен. Така фирмата с нейния знак и лого влиза в ежедневието на служителите и партньорите си, които от своя страна се гордеят, че работят в успешна фирма и се мотивират за още по-висока отдаденост и съпричастност .

3️⃣ Бъдете добри слушатели и реагирайте

Когато служител дойде с конкретно предложение за подобряване на процеса на работа, вслушайте се в думите му и въведете промяната. Обикновено предложенията, които идват от добрите служители, са обмислени и изковани от опита.

Въпрос на добър мениджмънт е да се обградите с такива служители, които заедно с вас да вървят нагоре по пътя към успеха.

Можеш да персонализираш всеки наш аксесоар в синхрон с корпоративната си индентичност. Избери цвета на кожата и на конеца спрямо твоето фирмено лого!

Дакс – производител на първокласни кожени аксесоари!

☎ 0899 82 35 15
💻 https://daks-bg.com/

Related Posts